Luleå Naprapati
Vad kan en Naprapat behandla?
Vi behandlar de flesta typer av akuta eller kroniska besvär relaterade till muskler, leder och nerver.
Vid ditt första besök inleder vi med att diskutera din problematik. Du får så utförligt som möjligt beskriva när, var och hur du har ont. Denna konsultation tar olika lång tid beroende på hur komplex problematiken är. Oavsett vad, är den tiden viktig för oss. Den guidar oss till det faktiska problemområdet.
Många gånger sitter inte själva problemet där smärtan upplevs. Ju fler viktiga frågor vi får svar på innan den fysiska undersökningen, desto snabbare kommer vi att kunna komma fram till grundproblemet. Många gånger kan vi naprapater ställa en diagnos redan i diskussionsstadiet för att sedan bekräfta den i undersökningen.
Vanligtvis tar ett besök ca 30 min. Behöver du mer tid bokar du naprapatbehandling PLUS, som är 60 min.
Vanliga symtom vi behandlar:
Ryggskott/ryggsmärta
Ryggskott innebär tillfällig ryggsmärta som kan vara väldigt smärtsam. Smärtan kan komma hastigt eller gradvis. Förekomsten av ländryggssmärta är idag ca 80 %. Den innebär alltså att 8/10 personer att få ont i ryggen någon gång. I de flesta fall uppkommer ett ryggskott av en obalans i kroppen. Vi hjälper kroppen att åter komma i balans samt ger dig redskapen du behöver för att inte hamna där igen. Utöver behandling hos en naprapat handlar det ofta om en eller ett par stretchövningar samt några stärkande övningar som du enkelt kan utöva hemma.
Diskbråck
Diskbråck är en nedbrytning/förslitning av en disk som ligger mellan två kotor. Detta tillstånd kan vara allt från helt asymptomatiskt till att ge en mycket kraftig smärta och tillfälliga funktionsnedsättningar. Det går inte att säga att en specifik aktivitet ger diskbråck, även om man kan se att tunga lyft med dålig hållning kan vara en disponerande faktor. Ytterligare en disponerande faktor är ärftlighet. Även övervikt och rökning kan ha negativ inverkan.
Ischias
Ishias är egentligen inget tillstånd eller diagnos, utan det är kroppens största nerv, ungefär lika tjock som ditt lillfinger. Varför säger många då att dom har ischias? Det finns två typer av ”ischias”. Falsk ischias innebär att du har muskler i sätesmuskulaturen som är spända eller stela och som trycker på ischiasnerven vilket provocerar fram smärta. Detta går ofta att bli av med via stretch eller träning. Sedan finns det ”äkta ischias” då en disk i ländryggen trycker på en nervrot, vilket orsakar lokal smärta i ländrygg eller utstrålning ner mot säte/lår/vad-muskulatur.
Ont i axel
Ont i axeln är ofta orsakat av en så kallad impingment. Dvs en muskel vars sena kommer i kläm under vissa rörelser du utför med armen. Ofta när du lyfter armen uppåt åt sidan. På Naprapatmottagningen undersöker vi dina leder och dina muskler för att se exakt vad som är orsaken till ditt axelbesvär. Ofta kan det bero på rotatorkuffens muskulatur som inte rör sig helt optimalt eller är försvagad eller överbeslastad.
Karpaltunnelsyndrom
Karpaltunnesyndrom innebär att medianusnerven har kommit i kläm på grund av ett minskat utrymme i handloven. Ett av de vanligaste symptomen för karpaltunnesyndrom är strålning, domningar och/eller pirrningar ut mot handen, ofta under nattetid. Det kan också hända att du upplever att styrkan ut mot handen förändras, den blir svagare och du får svårare att greppa saker.
Nackspärr
Nackspärr ett tillstånd i nacken som gör att du hindras från att kunna vrida på huvudet eller lägga huvudet framåt, bakåt eller åt sidan. Tillståndet upplevs som en smärta i nacken, som kan kännas ned mot skuldran, med eventuella akuta huggsmärtor vid rörelse. Det är låsningar i kotpelaren samt aktiva triggerpunkter som ibland orsakar nackspärren.
Andningssmärtor
Smärta i muskulaturen vid inandning är ett ganska vanligt tillstånd och beror oftast på låsningar i bröstryggen och/eller triggerpunkter i någon av revbensmusklerna. Låsning av bröstryggskotor och revben behandlas med manipulation och mobiliseringstekniker som ofta kombineras med mjukdelsbehandling samt övningar och stretch för att öka rörligheten i området runt bröstrygg och revben. Många gånger upplever patienter en stor lättnad efter bara en behandling. Om man är påtagligt stel, och har varit under en längre tid, kan det krävas uppföljning.
Ont i höften
Ont i höften kan man få av ett flertal olika anledningar. Allt från exemeplvis artros, överbelastning och inaktivitet kan leda till höftbesvär. På vår klinik genomför vi en noggrann undersökning för att hitta anledningen till just ditt besvär. Naprapatisk behandling kan många gånger vara nyckeln till en smärtfri höft. Du får ofta övningar med dig hem som en hemläxa att genomföra till nästa besök.
Bursit/slemsäcksinflammation
Bursit är en slemsäcksinflammation som uppstår om slemsäcken utsatts för alltför mycket friktion. Det är ett tillstånd som kan uppkomma vid överbelastning eller statiskt tryck mot till exempel armbåge, höftknöl eller axelled. För att få bukt med inflammationen krävs rätt omhändertagande och råd. Om smärtan precis uppkommit kan det initialt vara bra att ta antiinflammatoriskt läkemedel för att dämpa inflammationen. Ger smärtan inte med sig har manuell behandling samt stötvågsbehandling god effekt.
Idrottskada
Våra Naprapater kommer från idrottens värld och vi hjälper ofta idrottare, både proffs och motionärer med många olika typer av skador. När det kommer till idrottskador är det viktigaste för oss som naprapater att du snabbt kan återgår till din idrott. Vi har utöver vårt behandlingsrum tillgång till ett fullt utrustad gym, simhall och en löparbana. Här kan vi hjälpa dig med att identifiera och rehabilitera dina problem på bästa sätt.
Muskelsträckning eller bristning
Det finns flera olika typer av bristningar. Mindre bristningar kallas partiella och om en muskel går av helt kallas det total ruptur. Men det kan också röra sig om en sträckning. Vid misstanke om muskelbristning eller en sträckning är det viktigt att få en undersökning så snart som möjligt för att få rätt behandling och rehabilitering. Vid både bristningar eller sträckningar så brukar naprapatisk massage vara väldigt hjälpsamt för att öka blodcirkulationen i området och snabba på läkningsprocessen.
Stukad fot
En stukad fot kan göra väldigt ont men är sällan farligt. Våra Naprapater undersöker din fotled och fotens ligament för att kunna ställa en bra diagnos och upprätthålla en behandlingsplan. Den största risken att skada sig är genom att ha en skada sedan tdigare. Det här ser vi ofta vad gäller stukade fötter. Det många inte vet är att det finns bra övningar man kan köra för att förebygga stukningar och stärka upp muskulatur, ligament och strukturer för att skapa en så stabil fot som möjligt. Prata med oss så hjälper vi dig.
Plantarfacit/Hälsporre
Plantarfacit uppkommer pga en inflammation i fotvalvsplattan i bindväven längs med fotsulan. Ofta smärtar det medialt till i ungefär i mitten av foten. Orsaken är ofta överansträngning. För behandling av plantarfacit finns det olika behandlingsmetoder man kan välja mellan. Stötvåg kan vara ett bra verktyg. Vi tittar på fotens anatomi, skorna du har på dig och om det eventuellt finns muskulatur som behöver stärkas upp.
Mortons Neuron
Mortons neurom är en nerv i framfoten som har hamnat i kläm under en längre tid, vilket leder till att det bildas en nervknuta eller så kallat ”neurom”. Symptomen kan upplevas som en brännande/strålande/domnande känsla ut i tårna som ofta förvärras vid ökad belastning och långa promenader. Det är av yttersta vikt att se över vilka skor man använder, eftersom vanliga orsaker till Mortons Neurom kan vara att man gått i platta eller för trånga skor. För att bli av med problemet är det viktigt att minska irritationen och förbättra funktionen. Detta gör vi genom att förbättra rörligheten i fotens leder samt lossa på spänningarna i musklerna.
Besvär med hälsena
Besvär med hälsenor uppstår oftast pga överansträngning i form av löpning, hopp eller annan typ av belastning som gör att kroppen inte hinner återhämta sig. Här kan stötvågsbehandling vara ett bra alternativ. Vi gör en fullständig undersökning för att utesluta att andra strukturer skulle vara orsaken till problemet och kommer med tips och råd för att bli återställd så snart som möjligt.
Muskelinflammation
En regelrätt inflammation kännetecknas av fem klassiska tecken: rodnad, svullnad, värme, smärta och funktionsnedsättning.
I många fall kan det handla om en överbelastning, en överansträngd muskel, snarare än en muskelinflammation. En muskelinflammation kan uppstå mitt i en muskel men mer vanligt upplevs smärtan där muskelsenans fäster in eller i närheten av en led.
Vi hjälper dig se över vad som har orsakat din muskelinflammation för att kunna smärtlindra, förbättra funktion och förhindra återfall. Området som smärtar behöver initialt avlastning och vila i kombination med manuell behandling.
Spänningshuvudvärk
Vi hittar orsaken till din huvudvärk genom att gå igenom din historik av besvär samt göra en ordentlig undersökning och behandla av muskulaturen och lederna som omger nacken. Huvudvärk kan vara väldigt besvärligt. Vanliga orsaker och samband till huvudvärk kan exempelvis vara spänd muskulatur, stress eller dålig hållning över tid som orsakat spänningar i muskler
Migrän
Migrän är en vanlig åkomma som ofta debuterar på morgonen och eskalerar under dagen. En pulserande eller bultande huvudvärk på ena sidan av tinningen, pannan eller ögat är klassiskt men den kan även upplevas på båda sidor samtidigt, alternativt växla sida. På kliniken har vi ett samtal där vi försöker finna orsaken samt en behandling för att testa lindra symtomen.
Ont i käken
Har du spända käkar? Det kan ofta leda till spänningshuvudvärk. Vi vet att det kan vara besvärligt med spänd muskulatur i käken. Ofta har man lite extra ont på morgonen. Många gånger behandlas det med bra resultat via triggerpunktsbehandling. Boka en tid så berättar vi mer.
Benhinneinflammation
Benhinneinflammation är ett smärttillstånd som är lokaliserat på framsidan av underbenet, oftast på smalbenets insida. Benhinnan är mycket smärtkänslig. Trots namnet ”benhinneinflammation” är det sällan en faktisk inflammation det handlar om. Dock kan det göra väldigt ont och hindra dig från aktivitet (oftast löpning och promenader). Smärtan kan även upplevas på utsidan av smalbenet och ibland kan även vilovärk förekomma.
Har du frågor om ett besvär/symtom som du undrar om vi kan behandla?
Tveka inte att ringa oss! Du når oss på telefonnummer: 072 279 26 267